Plan: | GEMEENTE ASSEN Norgerbrug en omgeving |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001 |
De provincie is het middenbestuur: dat wil zeggen dat de provincie invulling en uitvoering geeft aan beleid van Europa of van het Rijk, eigen beleid maakt en toeziet op de uitvoering daarvan door de gemeenten.
Ruimtelijk beleid
Het ruimtelijk beleid van de provincie Drenthe is verwoord in de Omgevingsvisie Drenthe (vastgesteld juni 2010). Deze Omgevingsvisie is hét strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe en beschrijft de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein.
In de Omgevingsvisie wordt de volgende missie verwoord: "Het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij deze kernkwaliteiten. De kernkwaliteiten van Drenthe zijn:
Er zijn vier ‘systemen’ die in de ogen van de provincie de dragers zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van Drenthe:
Voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van Drenthe moeten deze vier systemen ‘robuust’ zijn. Een systeem is robuust als een verstoring als gevolg van een ontwikkeling geen significante gevolgen heeft voor het functioneren ervan. Binnen de robuuste systemen staat de ontwikkeling van de betreffende hoofdfunctie (wonen, werken, water, natuur of landbouw) voorop. Dit betekent dat de ontwikkeling van andere functies geen significante negatieve invloed mag hebben op het functioneren van de hoofdfunctie. Voor alle ontwikkelingen, dus ook die van de hoofdfunctie, geldt dat de ruimtelijke kwaliteit er door moet worden versterkt. In sommige situaties komen twee robuuste systemen samen, met mogelijk conflicterende belangen. In die gevallen is het van belang maatwerk te leveren met betrekking tot de gewenste ontwikkeling.
De hoofdopgave voor de regio Groningen-Assen is het faciliteren van de te verwachten demografische groei met een adequaat verkeer- en vervoerssysteem. De verschillende landschapstypen binnen de regio moeten worden versterkt, met als uitgangspunt een scherpe scheiding tussen 'rood' en 'groen'. Assen kan verder worden versterkt door het ontwikkelen van unieke en afwisselende woonmilieus.
Natuur
Met de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) wordt beoogd om een samenhangend netwerk van natuurgebieden en verbindingszones te realiseren. Door natuur te verbinden blijft diversiteit behouden en verkleint de kans op uitsterven van soorten. Het streven is om in Nederland in 2020 meer dan 750.000 hectare aan EHS gebieden te hebben.
De specifieke waarden en kwaliteiten van de EHS bepalen of ruimtelijke initiatieven doorgang kunnen vinden. Iedere provincie heeft deze voorwaarden in een zogeheten compensatiebeginsel ’vastgelegd'. Over het algemeen geldt dat er in gebieden met deze waarden geen bestemmingswijzigingen mogelijk zijn als daardoor de wezenlijke kenmerken en waarden van het gebied significant worden aangetast.
De EHS bestaat uit de door de provincies aangewezen netto begrensde gebieden die worden aangemerkt als bestaande bos- en natuurgebieden en landgoederen, nieuwe natuurgebieden en de netto begrensde robuuste verbindingen. De provincies zijn verantwoordelijk voor het realiseren van de EHS, door gebieden aan te wijzen en door zorg te dragen voor de kwaliteit van die gebieden. In de Omgevingsvisie van de provincie Drenthe is vastgelegd welke gebieden en kwaliteiten beschermd moeten worden.
Verkeer en vervoer
Voor de ambities op het gebied van wonen, werken en recreëren moet Drenthe veilig en goed te bereiken zijn, ook internationaal. De provincie wil voorwaarden creëren voor een duurzame ontwikkeling van de mobiliteit. De samenhang en de betrouwbaarheid van (inter)regionale netwerken voor auto, openbaar vervoer, fiets en goederen door de lucht en over weg, spoor en water zijn daarom van provinciaal belang, evenals de verknoping met de (inter)nationale netwerken.
Voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe is het van belang gunstige vestigingsvoorwaarden te creëren waarmee Drenthe kan concurreren met andere regio's. Dit vraagt om een goede bereikbaarheid. Mobiliteit heeft ook een belangrijke sociale functie: een goede bereikbaarheid van sociale voorzieningen, zorgvoorzieningen, onderwijsvoorzieningen en recreatieve voorzieningen draagt bij aan de ontplooiingsmogelijkheden van de inwoners van Drenthe.
De provincie Drenthe streeft naar een optimale en veilige bereikbaarheid. In het verkeers- en vervoersbeleid heeft de provincie normen voor reistijd en veiligheid opgenomen voor de verschillende schaalniveaus van infrastructuur (internationaal, regionaal en lokaal). De samenhang en de betrouwbaarheid van de netwerken voor auto, openbaar vervoer, fiets en goederen zijn van provinciaal belang, evenals de verknoping van het regionale netwerk met het (inter)nationale netwerk. Het beleid zoals vastgelegd in het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP, 2007) blijft onveranderd van kracht. De provincie voert de regie op de duurzame verbetering van de regionale mobiliteit door met de partners afspraken te maken over investeringen. De provincie geeft onder andere prioriteit aan het verbeteren van verbindingen, locaties of voorzieningen in het regionale netwerk (weg, spoor en water) die niet voldoen aan de normen voor bereikbaarheid en/of veiligheid.
In het PVVP is het provinciale verkeers- en vervoersbeleid vastgelegd. De provincie streeft naar een duurzame mobiliteit, onder andere door de uitbreiding van de autocapaciteit te beperken tot de aanpak van knelpunten; alternatieven voor de auto te stimuleren door in te zetten op ketenmobiliteit en de realisatie van het OV netwerk en het fietsnetwerk. Voor dit bestemmingsplan is van belang dat de verknoping van de N371 en N373 een prioritair project is waarmee de verbetering van de ontsluiting van het landelijk gebied en de bereikbaarheid van Assen wordt beoogd. Daarnaast wordt hoogwaardig openbaar vervoer ontwikkeld en worden binnen en buiten het stedelijke gebied directe, veilige en comfortabele fietsroutes ontwikkeld.
Het fietsbeleid van de provincie is opgenomen in het Fietsplan Drenthe. Het hoofddoel van het Fietsplan is om het fietsgebruik in Drenthe te stimuleren, zowel in het stedelijke als in het landelijke gebied. De provincie zorgt voor een bovenlokaal netwerk van veilige en aantrekkelijke fietsroutes. Fietsverbindingen moeten zo rechtstreeks mogelijk naar, binnen en van stedelijke centra en naar OV-knooppunten lopen. De omrijfactor mag niet groter zijn van 1:1,2. Door het bevorderen van ketenvervoer kan de groei van het autogebruik worden teruggedrongen.
Water
De Provinciale Omgevingsvisie bevat een Regionaal Waterplan. Daarin is het provinciale waterbeleid vastgelegd. Het beleid zet in op het op orde krijgen van het watersysteem, zodat het in staat is de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en op het verbeteren van de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Van belang zijn daarom een robuust watersysteem dat erop is ingericht om de risico's op wateroverlast en watertekort tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen, een goede kwaliteit van het oppervlaktewater, een zo groot mogelijke voorraad zoet grondwater en een zodanige kwaliteit van het grondwater dat het zonder ingrijpende en kostbare zuivering geschikt is voor de bereiding van drinkwater.
Landschap en cultuurhistorie
Met het Cultuurhistorisch Kompas geeft de provincie Drenthe aan hoe zij wil sturen op cultuurhistorische waarden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Hiermee kan invulling worden gegeven aan het veilig stellen van de cultuurhistorische waarden bij het bieden van ruimte voor ontwikkelingen. Doelstelling is behoud en versterking van de cultuurhistorische hoofdstructuur van de provincie door middel van enerzijds generiek beleid (respecteren) en anderzijds gebiedsspecifiek beleid (voorwaarden verbinden en eisen stellen). Voor het plangebied geldt generiek beleid (respecteren): het borgen van de cultuurhistorische samenhang van de hoofdstructuur en deze benutten als inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkelingen.
Milieu en duurzaamheid
Het milieu- en duurzaamheidsbeleid van de provincie Drenthe is opgenomen in de Omgevingsvisie. Bij de ruimtelijke inrichting van de provincie is het bereiken van de energiedoelstellingen een van de leidende principes, vooral als het gaat om bedrijventerreinen en woningbouw. Bij woningbouw en energiebesparing gelden de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het energieakkoord tussen Noord-Nederland en de Rijksoverheid, het 100.000 woningenplan.
Het 100.000 Woningenplan, bevat het gezamenlijke energiebeleid van Noord-Nederland en de Rijksoverheid. Om de energietransitie in de gebouwde omgeving te stimuleren willen de noordelijke provincies en het Rijk dat in 2015 minimaal 100.000 woningen voldoen aan de ambities van het Energieakkoord Noord-Nederland. Ten aanzien van nieuwbouw is de ambitie om te komen tot volledig CO2-neutrale bouw in 2020.