direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen Sluis
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bprecreatieterrein-ON01

3.3 Provinciaal beleid

Omgevingsplan Zeeland 2012-2018 Land in Zee

Voor een krachtig Zeeland zijn economische groei, ontwikkeling en innovatie nodig. De Provincie Zeeland draagt daar als regionaal bestuur met eigen taken en verantwoordelijkheden actief aan bij. De Provincie zet in op een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van water en landelijk gebied. In het Omgevingsplan 2012-2018 beschrijft de Provincie wat zij de komende jaren zal doen om Zeeland op deze punten vooruit te helpen.

De provincie wil de kernkwaliteiten van Zeeland verder benutten, (h)erkennen en versterken. Het karakter van verschillende delen van Zeeland, met sterke, beeldbepalende economische sectoren en eigenheid van de omgeving, is daarvoor de basis. De provincie onderscheid drie deelgebieden:

  • Produceren op Land aan Zee;
  • Beleven van Land en Zee;
  • Bloeien op Land en in Zee.

Relevantie voor het plangebied

Sluis maakt onderdeel uit van het deelgebied 'Beleven van Land en Zee'. In figuur 3.2. is de visiekaart van Land in Zee opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bprecreatieterrein-ON01_0010.jpg"

Figuur 3.2. Visiekaart Land in Zee

Cultuurhistorie

Belvedère

De nota Belvedère (1999) is een beleidsnota over de relatie cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting. Gebieden met bijzondere cultuurhistorische waarden zijn aangewezen als Belvedère-gebied. Het beleid richt zich op het herkenbaar houden van de identiteit bij ontwikkelingen in het gebied.

Relevantie voor het plangebied

Het bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter. De bestaande structuren worden vastgelegd in de daarop toegespitste bestemmingen.

Voor een aantal wegen binnen het plangebied geldt dat deze karakteristiek zijn voor het landschap, bijvoorbeeld door de begeleiding van bomen. Hiervoor is de bestemming Verkeer - Beschermde dijk opgenomen waarbij een omgevingsvergunning is vereist voor het uitvoeren van werkzaamheden.

Verordening Ruimte (2012)

Slechts een select aantal onderdelen uit het Omgevingsplan is geregeld in de verordening. Van gemeenten wordt een loyale bijdrage verwacht aan de uitvoering van de beleidsdoelen van het plan, ook ten aanzien van die onderdelen van het plan die niet in de verordening zijn opgenomen. Voor het bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen Sluis zijn uitsluitend de regionale waterkeringen en de bedrijfsmatige exploitatie van verblijfsrecreatie van belang.

Regionale waterkering

De PRV schrijft in artikel 2.11 voor dat in een bestemmingsplan aan de in de PRV aangegeven kernzones van de regionale waterkeringen de (dubbel)bestemming Waterstaat – Waterkering wordt toegewezen. Verschillende dijken in of grenzend aan het plangebied zijn Regionale waterkeringen. De dijken in het plangebied worden voorzien van een (dubbel)bestemming Waterstaat – Waterkering. Zie tevens figuur 3.3.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bprecreatieterrein-ON01_0011.png"

Figuur 3.3. Ligging secundaire waterkeringen

Verplichte bedrijfsmatige exploitatie van verblijfsrecreatie

In artikel 2.5 van de PRV wordt de regeling voor permanente bewoning van recreatiewoningen enkel van toepassing verklaard op nieuwe recreatieterreinen. Daarnaast dient voor nieuwe terreinen het duurzaam beheer en onderhoud van het terrein te worden gewaarborgd. In het voorliggende bestemmingsplan worden geen nieuwe verblijfsrecreatieterreinen planologisch mogelijk gemaakt. Voor deze terreinen worden dan ook de eisen uit de voorheen geldende bestemmingsplannen gecontinueerd.