Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Dr Bouwdijkstraat
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0638.BPDorpskernWY001-ONT2

2.2 Verkeersaspecten

In de huidige situatie is gebleken dat de Dr Bouwdijkstraat niet verkeersveilig is. Er wordt hard gereden en de straat is onoverzichtelijk. Daarnaast is de laad- en losplaats van de supermarkt in de huidige siutatie niet bereikbaar.
Het verloop van de Dr Bouwdijsktraat, met twee opeenvolgende flauwe bochten laat het toe dat er hard gereden wordt. Dit levert regelmatig gevaarlijke situaties op. Met name wanneer gemotoriseerd verkeer deze bocht scherp neemt en er fietsers in tegenstelde richting naderen. Verder is de flauwe bocht erg onoverzichtelijk. Bij het inrijden van de Dr Bouwdijkstraat vanuit de richting Dr Kortmannstraat is het tegemoet komend verkeer lastig waar te nemen. Verder zal de supermarkt bevoorraad worden via een inpandige laad- en losplaats die bereikbaar is vanaf de Dr Bouwdijkstraat. Een inpandige laad- en losplaats levert het minste overlast op voor omwonenden (geluidsoverlast) en medeweggebruikers (gebruikshinder). In de huidige situatie, met knik, zou er bij het achteruitrijden een hoek van 45o gemaakt moeten worden. Dit is voor gelede vrachtauto's een onmogelijke manoeuvre. 
 
In de nieuwe situatie zullen alle drie deze aspecten verbeteren. Doordat het verkeer ter hoogte van de kruising met de Reiger een haakse bocht moet maken wordt met name het gemotoriseerd verkeer gedwongen om de snelheid aan te passen. De situatie wordt vervolgens ook overzichtelijker omdat het tegemoetkomend verkeer eerder opgemerkt kan worden. Tot slot is de laad- en losplaats van de supermarkt bereikbaar voor gelede vrachtauto's.
 
 
Er zijn overigens met de exploitant schriftelijke afspraken gemaakt dat het manoeuvreren van de vrachtauto's uitsluitend gebeurt onder begeleiding van supermarkt personeel. Het personeel zal gemotoriseerd en langzaam verkeer van beide richtingen tegenhouden tijdens het manoeuvreren. Om te voorkomen dat het zware vrachtverkeer een 'rondje dorpskern' moet maken, rijden leveranciers vanaf de Dr Kortmannstraat direct de Dr Bouwdijkstraat in. De gesloten verklaring als gevolg van het eenrichtingsverkeer zal voor hen niet gelden. Zij steken vervolgens achteruit de inrit richting het laad- en losperron in en verlaten de Dorpskern tot slot weer via de Dr Kortmannstraat. Dit draagt tevens bij aan de verkeersveiligheid van de Dorpsstraat.
 
De verkeersveiligheid van, in dit plan met name, de Dr Bouwdijkstraat kan getoetst worden aan de hand van de vijf principes van Duurzaam Veilig [1]: Functionaliteit, Homogeniteit, Herkenbaarheid, Vergevingsgezindheid en Statusonderkenning.
 
 Duurzaam Veilig-principe
 Beschrijving
Functionaliteit van wegen
Monofunctionaliteit van wegen, stroomwegen gebiedsontsluitingswegen, erftoegangswegen, in een hiërarchisch opgebouwd wegennet
Homogeniteit van massa's en/of snelheid en richting
Gelijkwaardigheid in snelheid, richting en massa bij matige en hoge snelheden
Herkenbaarheid van de vormgeving van de weg en voorspelbaarheid van wegverloop en van gedrag van weggebruikers
Omgeving en gedrag van andere weggebruikers die de verwachting van weggebruikers ondersteunen via consistentie en continuïteit van wegontwerp.
Vergevingsgezindheid van de omgeving en van de weggebruikers onderling
Letselbeperking door een vergevingsgezinde omgeving en anticipatie van weggebruikers op gedrag van anderen
Statusonderkenning door de verkeersdeelnemer
Vermogen om taakbekwaamheid te kunnen inschatten.
 
Hoewel de verkeersveiligheid meer bepaald wordt door de inrichting en het gebruik van een weg dan door de locatie wordt hieronder toch kort ingegaan op de duurzaam veilig-aspecten van de Dr Bouwdijkstraat.
De straten zijn onderdeel van het verblijfsgebied. Dit betekent dat de straten zogenaamde erftoegangswegen zijn waar een 30 km/u-regime geldt. 
Deze typering past in de functionele opbouw van het wegennet van Zoeterwoude-Dorp. De homogeniteit is met name van belang bij matige (>30 km/u) en hoge snelheden (>60 km/u). In de dorpskern is er enkel sprake van lage snelheden daardoor zijn de verschillen in massa en richting aanvaardbaar. Het wegontwerp is duidelijk herkenbaar als een verblijfsgebied. De verhoogde verkeersplateaus op de kruisingen zijn overzichtelijk, zowel voor voetgangers, fietsers als automobilisten en zorgen voor een verkeersafremmende werking. Het verdwijnen van de flauwe bocht maakt de straat overzichtelijker. Ten behoeve van manoeuvreerruimte van grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens, zijn bochtverbredingen als onderdeel van de inrichting opgenomen in het plan. Ook in de vergevingsgezindheid van de omgeving wordt voorzien in het wegontwerp. Deze is dusdanig dat er voor het langzaam verkeer, indien noodzakelijk, voldoende veilige uitwijk-mogelijkheden zijn. De vergevingsgezindheid van weggebruikers onderling laat zich niet beïnvloeden door de fysieke inrichting van een weg. De gemaakte afspraken met de supermarkt met betrekking tot de begeleiding van het manoeuvreren dragen bij aan het aspect statusonderkenning. Het personeel van de supermarkt vormt daarbij een belangrijke schakel tussen de chauffeur en het fietsend en wandelend verkeer.
 
Geconcludeerd wordt dat het rechttrekken van de Dr Bouwdijkstraat bijdraagt aan de verkeersveiligheid doordat de gekozen maatregelen er voor zorgen dat er niet met hoge snelheden gereden kan worden. Bovendien zal de situatie overzichtelijker worden. Daarnaast wordt met deze maatregelen een verkeersveilige laad- en lossituatie gecreëerd. Er zijn derhalve geen verkeerskundige belemmeringen voor dit plan.