Aangezien het plan geen betrekking heeft op het realiseren van een gevoelig object nabij bedrijven is milieuzonering niet relevant voor dit plan.
Er is geen sprake van gevoelig gebruik zoals woningbouw, speeltuinen e.d. Bij de Milieudienst zijn van de locatie, aangegeven op de plankaart met wijzigingsbevoegdheid II en de tussengelegen wegdelen geen bodemgegevens bekend. Er zijn geen verdachte historische activiteiten bekend, alleen is er mogelijk sprake van een ophooglaag. Aangrenzende verontreinigingen betreffen plaatselijk niet-mobiele verontreinigingen met zware metalen. Gezien het beperkte risico van een dergelijke verontreiniging en het niet gevoelig gebruik zien wij voor de bestemmingswijziging geen noodzaak tot een verkennend bodemonderzoek.
Bij de uitvoering zal bij vrijkomende grond en/of vrijkomend asfalt en funderingsmateriaal een keuringsonderzoek worden verlangd.
Geluid
De Dr. Bouwdijkstraat is een 30 km/u weg. Formeel is de Wet geluidhinder niet van toepassing op deze weg.
Vanuit een goede ruimtelijke ordening wordt wel beoordeeld of het plan belemmeringen oplevert. Door de Milieudienst is een berekening uitgevoerd om na te gaan wat de gevolgen zijn van het wijzigen van de verkeersstructuur (verleggen kruispunt Veldzichtstraat/ Dr. Bouwdijkstraat/ Reiger) op de geluidsbelasting op de gevels van woningen in de directe omgeving. Hierbij zijn de woningen aan de Dorpstraat 46, Veldzichtstraat 1 en Reiger 2 beoordeeld.
De Dr. Bouwdijkstraat komt dichter bij de woningen te liggen. Ter plaatse van deze woningen levert dit een hogere geluidsbelasting op van maximaal 5 dB. De geluidsbelasting blijft echter onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De hoogste gevelbelasting bedraagt 46 dB op de woning aan de Veldzichtstraat 1. De totale geluidsbelasting van alle wegen samen (gecumuleerd) zal slechts een marginale verhoging van 1 dB opleveren. Vanuit het oogpunt van geluid zijn er geen belemmeringen.
Luchtkwaliteit
Formeel hoeft op grond van artikel 5.16 van de Wet milieubeheer in het kader van een artikel 3.6 Wro procedure (artikel 11 WRO) niet te worden getoetst aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit. Vanuit een goede ruimtelijke ordening is het wel gewenst om te beoordelen of de luchtkwaliteit een belemmering oplevert voor de voorgenomen ontwikkeling. Het plan draagt niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Er wordt voldaan aan de ambities uit het Milieubeleidsplan 2003-2010. Hierdoor zijn er geen belemmeringen voor dit plan met betrekking tot de luchtkwaliteit.
Externe Veiligheid
Er is geen sprake van het oprichten van een kwetsbaar of beperkt kwetsbaar object. Volgens de risicokaart van de Provincie Zuid-Holland zijn er geen risicobronnen in of nabij het plangebied gelegen. Vanuit externe veiligheid is er geen belemmering voor het voorgenomen plan.
Duurzaamheid
De Milieudienst hanteert als uitgangspunt bij bouwprojecten (woningbouw, utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw voor zowel nieuwbouw als renovatie) de Regionale DuBoPlus Richtlijn 2008 als duurzaam bouwen-maatlat. Voor de grond-, weg- en waterbouw geldt een maatregelenchecklist met vaste- en keuzemaatregelen. Bij de uitvoering zal het plan aan de hand van deze maatregelenchecklist worden beoordeeld op duurzaamheid.