direct naar inhoud van 5.9 Bedrijf
Plan: Buitengebied
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0420.114121-0001

5.9 Bedrijf

In paragraaf 5.1 Algemeen zijn de onderdelen waaruit een bestemming bestaat, toegelicht en is aangegeven waarop de uitgangspunten die in deze paragraaf staan, zijn gebaseerd.

5.9.1 Bestemmingsomschrijving

Onder deze bestemming vallen de niet-agrarische bedrijven. Het gaat om bestaande, legaal aanwezige bedrijven. In beginsel zijn de bedrijven bestemd overeenkomstig de aard van het aanwezige bedrijf. Binnen de bestemming zijn de bedrijfssoorten toegestaan die zijn genoemd in Bijlage 1 van de regels onder de categorieën 1 en 2 van de VNG-Bedrijvenlijst.

De bestaande zwaardere bedrijven zijn opgenomen in Bijlage 2. Dit zijn bedrijven die vallen in categorie 3 of hoger. De bestaande rechten van deze bedrijven worden gerespecteerd. Echter, uitwisselbaarheid dient voorkomen te worden, om een te grote milieubelasting op de omgeving te voorkomen. Voor de bedrijven met een aanduiding zijn de lichtere vormen (dus categorie 1 en 2) daarom wel toegestaan. Bij bedrijfsbeëindiging kan de bebouwing dan zonder procedures voor nieuwe en passende bedrijvigheid gebruikt worden. Het bedrijf kan, als er sprake is van het beëindigen van de functie, via een wijzigingsprocedure uit de tabel verwijderd worden.

5.9.2 Bouwregels

Bebouwing is toegestaan binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak. Voor de bedrijvigheid is een ruim bouwvlak opgenomen, welke voor maximaal 60% bebouwd kan worden.

Voor de bebouwing binnen deze bestemming is een bouwschema opgenomen (zie Bouwregels). Hierbij is aangesloten bij de geldende regelgeving. Per bedrijf wordt rekening gehouden met een bijbehorende bedrijfswoning. Indien geen bedrijfswoning toegestaan is, staat dit aangeduid op de verbeelding.

In principe mogen bedrijven tot 60% van het bestemmingsvlak bebouwen. Hierdoor is er enige flexibiliteit ten aanzien van de invulling van het perceel en wordt voorkomen dat het gehele perceel vol gebouwd wordt. Als er sprake is van een voormalig agrarisch bedrijf (dit zijn percelen die gewijzigd zijn van een bestemming Agrarisch naar Bedrijf) is maximaal de bestaande oppervlakte aan bedrijfsgebouwen toegestaan. Hiermee wordt voorkomen dat er bij vrijkomende agrarische bedrijven sprake is van een toename van het bebouwd oppervlak.

5.9.3 Afwijken van de bouwregels

Vergroten oppervlakte bedrijfsgebouwen en overkappingen

De oppervlakte voor bedrijfsgebouwen en overkappingen kan met een afwijking vergroot worden met 10% bovenop van de bestaande oppervlakte. Hiervoor moet een aantoonbare bedrijfseconomische noodzaak zijn.

Deze afwijkingsmogelijkheid mag niet worden toegepast bij bedrijven die gevestigd zijn in voormalige agrarische bedrijfspanden. Dit om te voorkomen dat er bij dergelijke percelen een toename van het oppervlakte aan bedrijfsgebouwen is. Uitgangspunt voor dergelijke percelen is immers dat nieuwe bedrijvigheid zich binnen bestaande (voormalige agrarische) bedrijfsgebouwen vestigt.

Daarnaast kunnen de volgende afwijkingen van de bouwregels toegestaan worden:

Zie voor een toelichting op het toestaan van deze afwijkingen de algemene toelichting door op de betreffende links te klikken.

5.9.4 Afwijken van de gebruiksregels

Gelijkwaardige bedrijvigheid

Bij afwijking zijn ook bedrijven toegestaan die naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar zijn met de in bijlage 2 genoemde bedrijven, mits het niet gaat om geluidzoneringsplichtige bedrijven, risicovolle inrichtingen en/of vuurwerkbedrijven. Dit kan gelden voor nieuwe bedrijvigheid, die niet als zodanig in de lijst is genoemd, of zwaardere bedrijvigheid, die qua omvang zodanig gering is, dat sprake is van vergelijkbaarheid met een lichtere vorm van bedrijvigheid.

Daarnaast kunnen de volgende functies toegestaan worden:

5.9.5 Wijzigingsbevoegdheden

10.6.1 Wijziging tabel bijlage 2

In Bijlage 2 van de regels zijn de bedrijven opgenomen die zwaarder zijn dan categorie 1 en 2 van de VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering. Deze bedrijven zijn in principe niet passend in het buitengebied. Bij beëindiging van de functie ter plekke, kan daarom een bedrijf uit tabel 2 verwijderd worden. Na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zijn bedrijven uit categorie 1 en 2 nog wel toegestaan.

Zie ook 4.6 Milieuhinder overige bedrijvigheid

Wijziging naar agrarisch bedrijf

De bestemming kan gewijzigd worden naar Agrarisch ten behoeve van de vestiging van een agrarisch bedrijf. De wijzigingsbevoegdheid mag alleen toegepast worden indien er sprake is van een aantoonbaar volwaardig agrarisch bedrijf. De regels van de bestemming Agrarisch zijn na wijziging van toepassing. Deze regeling is opgenomen indien er vraag is naar een nieuw agrarisch bedrijfsperceel. Aangezien er binnen deze bestemming nu al sprake is van een agrarische aanverwante functie, is hergebruik van het perceel voor puur agrarische doeleinde goed passend. Hiermee kan voorkomen worden dat er in het buitengebied nieuwe agrarische bouwpercelen gevestigd worden.

Wijziging naar wonen ten behoeve van compensatie

Naast het hergebruik van agrarische bebouwing biedt de gemeente een ruimte-voor-ruimte regeling; het slopen van alle vrijkomende agrarische bebouwing op een perceel geeft recht op het bouwen van één of meer woningen.

Deze regeling is van toepassing bij vrijkomende agrarische bedrijven, maar kan ook toegepast worden bij niet-agrarische bedrijvigheid. In bijlage 2 zijn de voorwaarden aangegeven.

De gemeente heeft er daarbij, evenals de provincie, voor gekozen om geen harde maatvoeringen te hanteren, zodat maatwerk kan worden geleverd. Wel moet duidelijk zijn dat bij toepassing van deze regeling sprake moet zijn van een sanering van een structurele oppervlakte aan voormalige bedrijfsgebouwen, waarbij op voorhand gedacht wordt aan een oppervlakte van circa 1.000 m². Als eis wordt gesteld dat voldaan wordt aan de uitgangspunten van de provinciale notitie 'Uitvoeringsregeling Ruimte voor Ruimte Noord-Holland'. Voor de toepassing van de wijzigingsbevoegdheid moet eveneens een beeldkwaliteitsplan opgesteld worden, waarmee de versterking van de ruimtelijke kwaliteit aangetoond moet worden.

Voor de toepassing van de ruimte voor ruimte regeling is een aantal wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Deze wijzigingsbevoegdheid is bedoeld voor het mogelijk maken van een nieuwe woning binnen de bestemming Wonen - Stolp. De compensatiewoning kan ook buiten de bedrijfskavel, dus binnen de bestemming Agrarisch, gerealiseerd worden. Daarom is in die bestemming eveneens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om een compensatiewoning mogelijk te maken.

Wijziging naar wonen ten behoeve van functieverandering

De bestemming kan gewijzigd worden naar een woonfunctie. De bestaande bedrijfsmatige activiteiten moeten beëindigd zijn en naastgelegen agrarische bedrijven mogen niet in hun ontwikkelingsmogelijkheden beperkt worden. Hierdoor wordt voorkomen dat omliggende functies in hun bedrijfsvoering beperkt worden.