direct naar inhoud van 4.2 Geluid
Plan: Wezep, van Pallandtlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0269.WZ106-VG01

4.2 Geluid

4.2.1 Wettelijk kader

De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies. De functie 'wonen' is aan te merken als een geluidsgevoelige functie.

Op basis van artikel 77 van de Wgh dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan of vaststelling van een Wro-procedure een akoestisch onderzoek te worden ingesteld. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemming die vanwege de weg wordt ondervonden. Het onderzoek is alleen noodzakelijk als de geluidsgevoelige bestemming binnen de wettelijke geluidszone van de weg gesitueerd is. In artikel 74.1 van de Wgh is aangegeven dat wegen aan weerszijden van de weg een wettelijke geluidszone hebben waarvan de grootte is opgenomen in onderstaande tabel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0012.png"

De hiervoor genoemde zones gelden niet voor:

  • wegen die zijn aangeduid als woonerf (art 74.2 Wgh);
  • wegen waarvoor een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt (art 74.2 Wgh).
4.2.2 Akoestisch onderzoek

Buijvoets bouw- en geluidsadvisering uit Oldenzaal heeft de akoestische aspecten nader beoordeeld. Het akoestisch onderzoek is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting. Uit het onderzoek blijkt het volgende.

De geplande woningen liggen binnen de wettelijk vastgestelde geluidszone, als bedoeld in artikel 74 van de Wet geluidhinder, van de:

  • Zuiderzeestraatweg: stedelijk gebied, 200 meter;
  • A28: buitenstedelijk gebied, 400 meter.

De Van Pallandtlaan betreft een 30 km/uur-weg en heeft formeel geen geluidszone.

De voorkeursgrenswaarde voor geluidsbelasting LDEN op de gevels van een woning ten gevolge van een weg bedraagt 48 dB. Onder bepaalde voorwaarden kan, indien voor de geplande bouw een bestemmingsplanherziening nodig is, door het college van Burgemeester en wethouders een hogere waarde worden vastgesteld. Om een hogere grenswaarde vast te kunnen stellen moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • de optredende geluidsbelasting moet lager zijn dan de maximaal toelaatbare gevelbelasting, in dit geval 63 dB in stedelijk gebied met betrekking tot de Zuiderzeestraatweg en 53 dB met betrekking tot de A28 (artikel 83 van de Wet geluidhinder);
  • de situatie moet passen in het gemeentelijk geluidsbeleid ten aanzien van de vaststelling van de hogere grenswaarden. De gemeente Oldebroek heeft het beleid t.a.v. de voorkeursgrenswaarden en de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting opgenomen in de nota :”Geluidbeleid bij ruimtelijke ontwikkelingen“ d.d. 8-2-12.

De op de woningen invallende geluidsbelasting LDEN kan worden bepaald met een rekenmodel, volgens het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder 2006, standaardmethode I of II. In deze situatie is binnen de randvoorwaarden gebruik gemaakt van de rekenmethode II. Deze methode is gebaseerd op het berekenen van de geluidsemissie (afhankelijk van het aantal en type voertuigen, het soort wegdek, de rijsnelheid en enkele correctiefactoren) en de geluidsoverdracht tussen de weg en de immissiepunten (geplande woninggevel).

Voor het berekenen van de geluidsbelasting wordt rekening gehouden met een prognose van de verkeersgegevens voor een weekdag in de toekomstige situatie over 10 jaar (2021).

Berekend is de geluidsbelasting LDEN bij de geplande woningen. Dit is de gemiddelde geluidsbelasting van de dag, avond en nachtperiode.

4.2.3 Conclusie geluid

Bij een aantal woningen wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB door wegverkeerslawaai op de Zuiderzeestraatweg en A28, met maximaal 15 respectievelijk 3 dB overschreden. Er dient een hogere waarde voor een aantal woningen te worden verleend. De maximale hogere waarde van 63 dB in 'stedelijk gebied' met betrekking tot de Zuiderzeestraatweg en 53 dB in 'buitenstedelijk gebied' met betrekking tot de A28, wordt niet overschreden.

Een hogere waarde kan worden verleend, mits aangetoond wordt dat bronmaatregelen, overdrachtsmaatregelen en/of maatregelen bij de ontvanger niet doeltreffend zijn. Geconcludeerd wordt dat maatregelen die voor de woningen getroffen dienen te worden om aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen, overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiële aard. Tevens wordt door de gekozen situering een open plaats tussen aanwezige bebouwing opgevuld en is sprake van gedeeltelijke vervanging van bestaande bebouwing.

In alle gevallen waarin een hogere waarde wordt vastgesteld, worden eisen gesteld aan het binnenniveau en de indeling van de woning. De binnenwaarde, waaraan bij het realiseren van de nieuwe woningen zal moeten worden voldaan, bedraagt 33 dB, gebaseerd op de cumulatieve geluidsbelasting exclusief aftrek.

4.2.3.1 Cumulatie geluid door wegverkeerslawaai en industrielawaai

Cumulatie van industrielawaai (zie ook 4.6) met wegverkeerslawaai is bepaald aan de hand van de rekenmethode opgenomen in het Reken- en meetvoorschrift 2006. Deze rekenmethode wordt toegepast als er sprake is van blootstelling aan meer dan één geluidsbron. Wettelijk gezien is er geen toetsingskader voor de cumulatieve belasting.

De cumulatieve belasting is gelijk aan de belasting door wegverkeerslawaai en bedraagt maximaal 68 dB excl. aftrek. De berekende gecumuleerde geluidbelasting wordt volgens het geluidbeleid getoetst aan de zgn GES-scores voor de van toepassing zijnde situatie volgens de GES systematiek waarbij voor wegverkeer de aftrek op grond van art 110g niet wordt toegepast.

De gecumuleerde belasting is gelijk aan de ongecumuleerde belasting waardoor een onvoldoende klimaat toelaatbaar omdat iedere woning een geluidsluwe buitenruimte heeft. De geluidkwaliteit op de voorgevel van de 1e lijns bebouwing langs de Zuiderzeestraatweg is slecht, de woningen beschikken over een geluidluwe achtergevel, een luwe buitenruimte (terras) en schermen bovendien de overige bebouwing af waardoor sprake is van een acceptabele ruimtelijke ordening.

4.2.3.2 Voorwaarden hogere waarde

6 woningen t.g.v. Zuiderzeestraatweg : 1e lijns bebouwing woningen 1 t/m 6

De 1e lijns bebouwing langs de Zuiderzeestraatweg heeft een hoge geluidbelasting van 61 tot 63 dB. Volgens het beleid is dit uitzonderlijk en niet mogelijk tenzij bij ééngezinswoningen minimaal 3 verblijfsruimten aan de geluidsluwe zijde zijn gesitueerd en de woning beschikt over een geluidsluwe buitenruimte. Aan deze voorwaarden wordt voldaan.

3 woningen t.g.v. de snelweg A-28 woningen 7 t/m 9

Drie woningen hebben een te hoge belasting t.g.v. de A-28 van 49 tot 51 dB. Volgens het beleid is dit mogelijk mits een woning beschikt over minimaal 1 geluidsluwe gevel en over een geluidsluwe buitenruimte. Aan deze voorwaarden wordt voldaan.