Plan: | MFC Breskens |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.bpmfcbreskens12-ON01 |
Op grond van artikel 3.1.6 Bro wordt onderstaand inzicht gegeven in de maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Het gaat daarbij zowel om de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de planvoorbereiding zijn betrokken alsook om de resultaten van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro.
Resultaten inspraakprocedure
Over de MFC-ontwikkeling is op donderdagavond 2 februari 2012 een inloopbijeenkomst georganiseerd in de Openbare basisschool Breskens, J.H. van Dalestraat 5 in Breskens. Tijdens deze bijeenkomst zijn de concepten van de globale inrichtingsschets van het MFC-terrein en de directe omgeving en het bouwplan van het MFC-gebouw gepresenteerd aan omwonenden en andere belanghebbenden. Daarbij is gelegenheid geboden voor het stellen van vragen.
Deze conceptplannen zijn vanaf vrijdag 3 februari tot en met donderdag 1 maart 2012 tijdens openingstijden ter inzage gelegd in het Klanten Contact Centrum (KCC), Nieuwstraat 22 te Oostburg en ook via de website van de gemeente. Tot en met 1 maart 2012 is gelegenheid geboden voor het indienen van reacties.
Bij de gemeente zijn gedurende deze periode drie reacties ingediend. Deze reacties zijn onderstaand samengevat en beantwoord.
U verzoekt om een grotere bergruimte. Daarnaast stelt u de vraag of de materialen van uw vereniging met de lift naar de eerste verdieping verplaatst kunnen worden.
Antwoord gemeente: Deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Aan de hand van het ontwerp van het gebouw zal bekeken worden of aan de wensen van de turnvereniging tegemoet kan worden gekomen. De turnvereniging zal hierover apart geïnformeerd worden.
a. U verzoekt om het fiets/voetpad te verplaatsen richting skatebaan en te voorzien van slalompoortjes.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Het fiets/voetpad zal echter conform uw verzoek aangepast worden. Het eventueel plaatsen van poortjes is een zaak van inrichting en zal bij de uitvoering van de werkzaamheden bezien worden om een praktische oplossing te realiseren (punt 1).
b. U vraagt naar de indeling van de schoolpleinen.
Antwoord gemeente: Het bestemmingsplan en de inrichtingsschets voorzien niet in de indeling van de schoolpleinen. Wel wordt bij de situering van de schoolpleinen getoetst aan de richtafstanden zoals beschreven in paragraaf 4.9.1. De schoolpleinen worden op tenminste 30 m afstand van de percelen van de omliggende woningen gerealiseerd, daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de genoemde richtafstanden.
c. U verzoekt om het fiets/voetpad niet te laten doorlopen achter uw woningen. Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Het fietspad/voetpad achter uw woningen komt conform uw verzoek in de inrichtingsschets te vervallen (punt 2).
d. U vraagt of er sprake is van omheining van het schoolplein.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Het plein van het kinderdagverblijf zal wel omheind worden omdat hier jonge kinderen spelen (en wettelijke verplichting), het schoolplein niet, er zal getracht worden met natuurlijke afscheidingen te werken (wadi, sloot, groen en dergelijke). (punt 3)
e. U geeft aan geen speeltuin achter uw woning te willen.
Antwoord gemeente: aan het omliggende terrein zal de bestemming Groen toegekend worden. Deze bestemming biedt mogelijkheden om speelvoorzieningen te plaatsen. Kinderen mogen er spelen. Dit is nu ook al het geval. (punt 4)
f. U vraagt of de wal hoog genoeg is om geluidsoverlast tegen te houden en of er beplanting op deze wal komt.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. De bedoeling van de wal is met name om een 'optisch´ onderscheid tussen functies te creëren. Vanwege het aspect geluid is een afstand van minimaal 40 meter aangehouden vanaf het schoolplein tot aan de gevel van uw woningen. Dit is meer dan in de VNG-richtlijnen is voorgeschreven. Er zijn ook omwonenden die hebben aangegeven juist geen hoge wal te willen. De wal zal van beplanting worden voorzien. Er zal nader worden onderzocht of het mogelijk omwisselen wal en wadi een geluidsreducerend effect heeft. Dit zal in samenhang worden onderzocht in verband met de mogelijk aanwezige drainage.
g. U vraagt of het mogelijk is om de geluidswal door te trekken tot de erfafscheiding met Ghistelkerke.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. De wal zoals opgenomen in de inrichtingsschets zal worden doorgetrokken parallel aan de erfafscheiding van de woningen in De Lente. (punt 6)
h. U vraagt of het mogelijk is om bomen met voldoende hoogte aan te planten om ´privacy´ zoveel als mogelijk te waarborgen.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Met de inrichting van het terrein zullen wij rekening houden met uw verzoek. (punt 7)
i. U vraagt wat de paars- roze wolk is die is ingetekend ten zuiden van het schoolplein in het groen.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Dit onderdeel komt te vervallen. (punt 8)
j. U vraagt om in de wadi geen stapstenen te plaatsen.
Antwoord gemeente: deze vraag is niet relevant voor het bestemmingsplan. Bij de inrichting van het terrein houden wij rekening met deze opmerking, er komen geen stapstenen in de wadi. (punt 9)
a. U zegt dat de realisatie van het plan ten koste gaat van groenvoorzieningen en het woongenot.
Antwoord gemeente: Met de nieuwbouw zal de buitenruimte met een bestemming Groen evenwichtig worden uitgewerkt zodat de kwaliteit van het gebied ten aanzien van de huidige situatie wordt vergroot. In de huidige situatie is er sprake van een onverzorgde situatie met veel onkruid en wildgroei. Met de vernieuwde inrichting zal de buitenruimte, door het toevoegen van bomen, lage beplanting en grasvelden, een verzorgde uitstraling krijgen.
De verkeersoverlast is beperkt tot enkele piekmomenten per dag. In het ontwerp is rekening gehouden met grootst mogelijke afstanden van de speelterreinen tot aan omliggende woningen (minimaal 30 meter). Geluidshinder is hierdoor tot een minimum beperkt.
b. U zegt dat na realisatie van het multifunctioneel centrum een zeer gevaarlijke verkeerssituatie zal ontstaan.
Antwoord gemeente: In het ontwerp is de verkeersveiligheid een zeer belangrijk uitgangspunt geweest in de uitwerking. Met het huidig ontwerp is getracht hieraan maximaal te voldoen. In de paragraaf 4.6 Ontsluiting en verkeersgeneratie wordt hier nader op ingegaan.
c. U zegt dat de hoogte van het gebouw uw privacy en woongenot kan aantasten. Antwoord gemeente: De bouwhoogte van het nieuwe gebouw varieert: deels ten hoogste 5 m en deels ten hoogste 11 m. Het bouwdeel boven de 5 m betreft de gymzaal en zal aan de voorzijde (de zijde aan Ghistelkerke) blind worden uitgevoerd, zodat de privacy van de woningen aan de overzijde van Ghistelkerke niet wordt aangetast.
d. U vraagt de te gebruiken materialen zodanig uit te kiezen dat geluidsoverlast tot een minimum beperkt kan worden.
Antwoord gemeente: bij de keuze van materialen (materiaal gebouw en terrein) zullen wij hierbij, zover als mogelijk, rekening houden. Bij de aanvraag voor het bouwen zal worden getoetst of de geluidwering van het gebouw ten opzichte van het beoogde gebruik voldoet aan de gestelde eisen.
e. U zegt de gemeente en de aannemer aansprakelijk te stellen als er schade ontstaat door heien of andere werkzaamheden.
Antwoord gemeente: In de contractstukken met de aannemers (zowel civiel als bouwkundig) zal een opname van belendende gebouwen (buitenzijde en waar noodzakelijk ook de binnenzijde) en infra worden verricht. Bij een eventuele schademelding kan dan worden vastgesteld wat het verschil is ten opzichte van de datum van opname. Bij de uitvoering zal rekening worden gehouden met de bestaande bebouwing c.q. staat op de belendende percelen om eventuele schade te voorkomen.
Resultaten overleg ex artikel 3.1.1 Bro
In het kader van de watertoets is overleg gevoerd met het waterschap. De reactie van het waterschap is verwerkt in dit bestemmingsplan (zie paragraaf 4.1). In het kader van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan ex artikel 3.8 van de Wro zal het waterschap een officieel wateradvies uit brengen.
Gezien het plan een ontwikkeling binnen de kern betreft, is het plan (in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. Bro) niet aan de provincie of het Rijk verstuurd.